Retete Culinare



Ingrediente necesare pentru 2 portii:
180 grame paste
4-5 felii pancetta/costita afumata/bacon
100 grame ciuperci
o ceapa
3-4 linguri pasta de tomate
busuioc, sare, piper
Mod de preparare:
In apa clocotita in care am adaugat un praf de sare am pus pastele la fiert pentru timpul necesar conform tipului de paste. In timp ce pastele fierb, intr-o tigaie antiaderenta punem 2-3 linguri de ulei la incins, dupa care adaugam ceapa taiata si costita taiata fasii. Costita afumata (cea care este doar piept de porc sarat si afumat) este un bun inlocuitor al pancettei pentru ca este doar afumat, nu fiert. Daca nu gasiti, e o varianta ok si baconul.
 La scurt timp punem in tigaie si ciupercile, amestecand si calind totul inca 2-3 minute, dupa care adaugam cele 2 linguri de pasta de tomate amestecate cu jumatate de ceasca de apa. Am condimentat cu sare, piper si busuioc si am lasat sa fiarba 2-3 minute.




Retete culinareIngredientele necesare:
500 grame carne de vita
3 nuci, 5-6 alune de padure
3 catei de usturoi
o ceapa mai mica
ardei iute verde
2 linguri ulei de masline
o lingura de miere
o lingurita zeama lamaie
100 ml vin rosu
sare, piper
busuioc, nucsoara
patrunjel verde



Mod de preparare:
In primul rand, am macinat bine nucile si alunele de padure, si le-am pus intr-un castron. Peste ele am adaugat usturoiul pisat si uleiul, frecand bine pentru a impregna uleiul cu aromele. Am adaugat ceapa tocata marunt, mierea, un pic de ardei iute tocat marunt (daca va plac gusturile picante puteti adauga mai mult), sarea si piperul. Am pus deasemenea busuioc si nucsoara pentru a obtine un gust aromat. Am adaugat si patrunjelul tocat, dupa care am amestecat bine. Peste toate acestea am turnat o lingurita de zeama de lamaie si paharul cu vin rosu.Carnea am taiat-o in patru bucati, pe care le-am pus intr-un vas. Peste ele am turnat amestecul obtinut, dupa care am acoperit cu folie alimentara. Am lasat carnea la marinat in frigider timp de 4 ore.Dupa ce timpul s-a scurs am scos carnea pe o farfurie ca sa se scurga zeama, dupa care am pus-o la fript pe gratarul pentru aragaz.Carnea se tine pe gratar timp de 40-45 de minute pentru a se patrunde bine. Dupa ce au trecut 20 de minute am intors bucatile de carne pe cealalta parte pentru a se face uniform si am folosit marinata ramasa pentru a unge bucatile de pe gratar si a le improspata.
Friptura poate fi servita cu diverse garnituri sau simpla. Noi am optat pentru cartofi cu rozmarin la cuptor, a caror reteta o vom publica in curand.



Negrese :



Negresa



Ingrediente necesare:
500 grame zahar
250 grame unt
200 grame faina
o cana de lapte (200 ml)
4 oua
6 linguri de cacao
1 pachet praf de copt
esenta de rom

Mod de preparare:
Am pus la fiert untul impreuna cu laptele,4 linguri de cacao si zaharul ramas dupa ce oprim separat 6 linguri. Dupa ce compozitia s-a omogenizat am luat-o de pe foc si am oprit o cana din ea pentru glazura, glazura in care adaugam acum si esenta de rom.Restul de compozitie, din care vom face blatul pentru Negresa, se lasa sa se raceasca. Intre timp, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma tare albusurile impreuna cu cele 6 linguri de zahar pe care le-am oprit mai devreme.Dupa ce compozitia s-a racit, adaugam cele 4 galbenusuri, praful de copt stins in zeama de lamaie, si faina in ploaie, amestecand bine cu mixerul. Dupa aceasta adaugam treptat si albusurile batute spuma.
Am tapetat o tava cu hartie de copt si am turnat compozitia rezultata. Se da timp de 25-30 de minute la cuptorul preincalzit, dupa care se incearca blatul cu o scobitoare. Dupa ce am scos blatul din cuptor am turnat deasupra cana de glazura si am intins-o uniform. Daca doriti puteti adauga deasupra dupa preferinta nuca de cocos sau nuca macinata.
Ingrediente necesare:
4 kg de visine
3 kg de zahar
2 lamai

Dulceata de visine



Mod de preparare:

Partea cea mai putin placuta a acestei retete o reprezinta scoaterea samburilor, care poate dura ceva timp. Dupa ce am scos samburii, am impartit cantitatea de visine si pe cea de zahar in mod egal in doua vase mari, adaugand alternativ un strat de visine si unul de zahar. In fiecare vas am stors deasupra zeama de la o lamaie. Am tinut cele doua vase in frigider pe timpul noptii.A doua zi am pus la fiert fructele in siropul care se lasase. Dulceata se tine pe foc mediu timp de 1 ora jumatate - 2 ore, amestecand din cand in cand si indepartand spuma.
Cum sa va dati seama cand dulceata este gata ? Acest aspect este mai problematic, existand mai multe metode. Daca preferati ca siropul sa fie mai subtire, puteti opri focul atunci cand se leaga siropul (daca luati o lingura de sirop si o scurgeti, siropul trebuie sa se tina, sa curga neintrerupt, nu picaturi). Daca doriti un sirop mai consistent, luati cu o lingurita si picurati pe o farfurie rece. Daca picatura ramane ca un bob si nu se scurge, dulceata este gata. In orice caz, dupa racire, siropul se va mai ingrosa.
Intre timp, am sterilizat la cuptor borcanele fara capace, la 180 de grade timp de 15 minute. Cand inca era calda dulceata, am turnat-o in borcane, am pus capacele si am pus borcanele rasturnate, pentru a se vida. Ne-au iesit mai multe borcane, va aratam trei dintre ele.


Supa cu galuste

Ingredientele necesare:
2 cartofi
2 morcovi
o ceapa mai mare
2 linguri ulei
1 ou
4-5 linguri de gris
1 varf de lingurita bicarbonat de sodiu
sare, piper
leustean


Mod de preparare:
Am taiat morcovii, ceapa si cartofii in bucati mai mari si le-am pus la fiert cu sarea si piperul.Este important sa pregatiti compozitia pentru galuste chiar inainte de a le adauga in supa, pentru ca daca o lasati sa stea prea mult, nu vor iesi foarte bine. Cand legumele erau aproape fierte am inceput sa pregatim compozitia pentru galuste astfel: am batut oul si am inceput sa incorporam 4 linguri de gris. Consistenta trebuie sa fie una potrivita, daca este prea tare galustele nu vor fierbe, daca este prea moale se vor destrama. Am adaugat de asemenea un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu pentru a fi siguri ca galustele vor iesi pufoase.Cand legumele erau fierte, am inceput sa adaugam cu o lingurita galustele. Daca galustele raman la fundul oalei si nu se ridica, ati facut compozitia prea tare. Daca incep sa se destrame, mai adaugati gris. Se mai lasa la fiert inca 10 minute. Dupa ce am stins focul, am adaugat in supa cu galuste leusteanul tocat. Pofta buna!

Ingrediente necesare:
500 grame de faina
120 grame zahar
120 ml lapte
2 oua
1 pachet drojdie proaspata (30 grame)
1 plic zahar vanilinat


Mod de preparare:

In primul rand am facut maia folosind 1 pachet de drojdie proaspata, pe care l-am frecat cu o lingura de zahar, 3-4 linguri de lapte si o lingura de faina. Amestecul se lasa la crescut 10-15 minute pana se umfla ca o spuma.
Am pus faina intr-un vas mare, dupa care am adaugat zaharul, zaharul vanilinat, laptele, ouale si am amestecat bine. Am adaugat si maiaua si am framantat timp de 10 minute pana am obtinut o coca omogena. Coca se lasa la crescut timp de 1 ora pana isi dubleaza volumul.Dupa ce a crescut aluatul acesta se intinde cu sucitorul in foi groase de 3-4 mm. Am decupat cu un pahar mai mare foi de aluat. In mijloc am pus diferite umpluturi, dulceata, ciocolata si am impaturit gogosile. O alta varianta este sa puneti umplutura pe un disc de coca iar deasupra sa puneti alt disc si sa lipiti bine marginile, insa exista riscul sa se desfaca in tigaie.
Gogosile se pun la prajit in ulei incins pana se rumenesc bine pe ambele parti. Se pot servi cu zahar pudra.

Gogosi umplute cu gem