duminică, 29 mai 2011

Conductia Electrica in Lichide


Cunoasteti faptul ca valoarea fortei de atractie dintre sarcini electrice de semn opus scade o data cu cresterea permitivitatii mediului in care se manifesta interactiunea. Acest lucru favorizeaza desfacerea moleculelor unui solvat in ioni. Simultan cu disocierea electrolitica se produc si recombinari ale ionilor, acest proces fiind incetinit datorita prezentei moleculelor solventului. Ionii obtinuti ca urmare a disocierii electrolitice  vor constitui purtatorii de sarcina electrica a caror miscare poate fi dirijata de un camp electric.

Solutiile electrolitice reprezinta conductori de speta a doua, conductivitatea lor crescand o data cu cresterea temperaturii si a concentratiei substantei aflate in solutie.

O evidentierea a efectului chimic al curentului electric poate fi realizata prezentand cel mai cunoscut acumulator, realizat din lamele de Pb, introduse intr-o solutie de acid sulfuric. In urma disocierii electrolitului din  acumulator, se obtin ioni H+ si SO42-. Atunci cand acest acumulator este legat la un generator, pentru a fi incarcat. Ionii H+ sunt dirijati de camp spre catod (electrodul negativ al acumulatorului, legat la borna negativa a generatorului), ceea ce va determina degajarea de H2. In urma neutralizarii anionului, pe anod (cea de a doua lamela de plumb, legata la borna + a generatorului) se va obtine un strat de PbO2, iar concentratia acidului sulfuric va creste.  Astfel, trecerea curentului electric favorizeaza o reactie chimica in urma careia cei doi electrozi nu vor mai fi identici, unul fiind acoperit cu un strat de PbO2.

Este important de cunoscut: scurcircuitarea bornelor acumulatorului, printr-o manevrarea incorecta, va duce la descarcarea rapida a acestuia (curentul de scurtcircuit avand valori foarte mari)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu