duminică, 29 mai 2011

Electroliza

Electroliza reprezinta o alta aplicatie importanta a efectului chimic al curentului electric. Aceste procese, cunoscute sub numele de electroliza, se produc in urma aplicarii unei diferente de potential electric intre doi electrozi cufundati intr-un electrolit. Un astfel de dispozitiv, construit pentru producerea electrolizei, se numeste electrolizor sau voltametru.


Produsii disocierii electrolitice, prin miscarea lor dirijata de camp, vor determina un curent ionic. La nivelul electrozilor se realizeaza o transformare a ionilor, printr-un schimb de electroni: anionii cedeaza anodului electroni (acest proces fiind numit oxidare), iar cationii primesc electroni (proces numit reducere). In general, in urma proceselor de oxidare, anionii se degaja sub forma de gaze sau, pentru solutiile acizilor, vor forma impreuna cu apa acidul respectiv.  Cu exceptia hidrogenului, cationii se depun pe catod sub forma unui strat de substanta (in general la catod are loc o depunere de metal), justificand utilizarea proceselor de electroliza in domenii diferite.
Legile electrolizei, formulate de Faraday, au condus la cocluzia ca aceste procese pot fi explicate daca se adminte existenta unei sarcini electrice elementare pe care o poarta un ion monovalent (modulul valentei electrochimice a acestuia este 1).

³     Folosind legile electrolizei a fost determinata valoarea sarcinii electrice elementare (e=1,6*10-19C).



Electroliza are astazi multiple aplicatii, dintre acestea amintim: obtinerea sau purificarea metalelor pe cale electrochimica (acest domeniu fiind numit electrometalurgie), depunerea unor straturi metalice pe suprafata unor corpuri, pentru a le proteja de coroziune, sau modelarea unor metale (galvanotehnica), obtinerea unor substante necesare in industria chimica, farmaceutica, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu