duminică, 29 mai 2011

Efectul Chimic

Tensiunea de contact metal-electrolit a fost evidentiata de Volta utilizand doua lamele din metale diferite (una din cupru, iar cea de a doua din zinc), separate printr-o bucata de panza imbibata cu apa sarata. Ulterior, el a refacut experimentul utilizand bare de zinc si argint, cufundate in cupe ce contineau o solutie sarata. Puteti realiza un experiment echivalent folosind doua lamele din metale diferite (cupru, zinc) pe care le veti cufunda intr-o solutie de acida. Legand una dintre lamele la sfera unui electroscop, veti constata prezenta unei diferente de potential.


Reactiile chimice care se produc in solutia acidului folosit (desfacerea atomilor de Zn si Cu, ce apar in solutie, in ioni si electroni) determina aparitia unui strat de sarcina pozitiva in jurul fiecarei lamele, acestea incarcindu-se negativ. Diferenta de potential dintre stratul de ioni Cu++ si lamela de Cu este mai mica decat cea dintre stratul de ioni Zn++ si lamela de Zn, astfel incat lamela de Cu va avea un potential mai pozitiv decat cea de Zn.

Efectul chimic al curentului electric are doua aplicatii importante: acumulatoarele, posibilitatea incarcarii acestora, cea de a doua aplicatie constand in obtinerea de substanta, prin depunere sau degajare, la electrozii unui electrolizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu